Anneke Herfst

Interview met Anneke Herfst

Tijdens het interview laat Anneke haar prachtige creatieve kunsten zien en foto’s van activiteiten bij Pluspunt. Anneke is razend enthousiast om haar bevindingen te delen.

Naam: Anneke
Favoriete kleur: blauw, grijs, maar ik heb niet echt een favoriet
Geboren te: Haarlem, maar mijn ouders woonden in Zandvoort
Woonachtig in Zandvoort sinds: mijn eerste levensjaar
Favoriete hobby’s: borduren, creatief met papier en verf, puzzelboekjes, woordzoekers. Ook heb ik een blauw apparaat, dat heet ‘van A tot Z’ en daar zit ik heel vaak op. Daar zitten allemaal
spelletjes op en dan kun je zelf kiezen wat je wilt doen. Dat doe ik wel twee uur per dag.
Mooiste plekje in Zandvoort: waar ik woon natuurlijk (aan de Boulevard) ... en het circuit!

Hoe kwam je in aanraking met de activiteiten van OOK Zandvoort?
Mijn zus Rita heeft daar mede voor gezorgd. Omdat ik erg verveelde en vaak chagrijnig was doordat ik niks te doen had, zijn we gaan zoeken naar zinvolle dagbesteding.

Waar bestond destijds de dagbesteding uit?
Toen had ik alleen het Rode Kruis op de donderdagmiddag en verder deed ik weinig. Ik zat thuis en de muren kwamen weleens op mij af.

Hoe zien je dagen er nu uit?
Heel anders! Ik verveel mij eigenlijk nooit meer. Ik heb nu elke maandag, dinsdag en zondag activiteiten te doen bij Pluspunt en daarnaast ook nog het Rode Kruis.

Welke activiteiten doe je dan?
Op maandag bij de bakkers maken we als dagbesteding allerlei lekkernijen zoals koekjes en dat wordt geserveerd bij de koffie/thee. Wat je zelf wil maken dat kan, denk hierbij aan allerlei soorten koekjes en cakejes in diverse maten. Allemaal even smakelijk! Dan leg ik het mooi klaar met een servetje en dan worden ze geserveerd door de koffiedames voor de gasten bij het koffiemoment. Op dinsdag ben ik als vrijwilligster bij Ook Samen en schenk ik koffie en thee. Ook ruim ik op als dat nodig is. Soms doe ik mee met de creatieve activiteit. Op donderdagmiddag ben ik actief bij het Rode Kruis als gastvrouw en doe gezelschapsspelletjes met de gasten. Op zondag ben ik bij OOK Samen werkzaam als vrijwillige gastvrouw. Ik neem ook de jassen aan van de gasten die komen eten. Ik zorg voor koffie en thee, dekken van de tafels, opruimen en de afwas doen.

Wat is nou zo leuk aan werken als vrijwilliger?
Het voelt niet als werken! Het voelt als lekker bezig zijn en menselijk contact is belangrijk en ik voel mij nuttig. Ook de reacties van andere mensen zijn altijd heel positief. Wat maakt vrijwilliger zijn zo leuk?Dat je op een leuke manier in contact komt met andere mensen is erg belangrijk voor mij. Het is ook fijn om even het huis uit te gaan en vervolgens weer met een voldaan gevoel thuis te komen. Bij Pluspunt heb ik aanspraak en leer ik mensen kennen. Die kom ik vervolgens weer op andere plekken tegen en dan maak je een babbeltje, dat vind ik leuk!

Wanneer mensen twijfelen om vrijwilliger te worden; wat is jouw advies?
Gewoon DOEN, PROBEREN! Geef het even de tijd, minimaal een maand en ga het GEWOON DOEN.